Valet 2022

Piteå har ett strategiskt läge

Vi behöver ta kontroll över utvecklingen och rusta Piteå för framtiden

Industriboomen sveper in över hela vår region. Det gäller att vi sköter våra kort rätt och inte bara står och bockar och bugar och är tacksamma för alla företag som knackar på.
Vi vet vårt värde. Piteå har ett strategiskt läge, med hamnen som en viktig knutpunkt, som vi vill använda på ett sätt som både gynnar oss och resten av regionen. För allas bästa.

 

Det kan verka som om Piteå har inte fått någon av jätteetableringarna det skrivs om idag. Då glömmer man Markbygden – den hittills största etableringen av alla och den som ger förutsättningen för övriga industriprojekt. Sammanlagt investeras över 70 miljarder i vår kommun.

Vi har tagit ett mycket stort ansvar för energiproduktionen som lägger grunden för hela den gröna industri- omställningen.

Djuphamnen – ett starkt kort

Vi har en helt färdigutbyggd djuphamn med enormt stora ytor för lokaliseringar av företag som behöver komplettera de övriga industrierna i regionen. Detta saknar våra grannkommuner. Vi har därmed ett riktigt bra utgångsläge och kan i viss mån styra de investeringar vi vill placera nära hamnen.

— Det är många storföretag som försöker spela ut både orter och länder mot varandra. Vi accepterar inte den här koloniala synen på vår landsända och de utpressningsmetoder som används för att kapa åt sig statliga subventioner och kommunala insatser, säger Brith Fäldt, Vänsterpartiets förstanamn.

Satsningar som gynnar både Piteå och regionen

Vi vet vårt värde och vill kunna använda vårt strategiska läge för satsningar som inte bara gynnar vår egen kommun utan hela regionen.

— Vi måste se regionen som en helhet. Vi vill vara drivande i klimatomställningen och vi ser oss som en gemensam bostads- och arbetsregion där vi behöver goda kommunikationer, bra kommunal verksamhet och bra livsvillkor, säger Brith Fäldt. Vi vill att de som flyttar hit och jobbar ska ha bra och schyssta villkor.

— Därför behövs Norrbotniabanan, stor inflyttning, nya bostäder och goda förbindelser mellan kommunerna, säger Anna Bergström, kommunalrådskandidat.

Vi har en stor utmaning att rusta Piteå för framtiden.

— Vi vill behålla den höga kvaliteten i våra verksamheter, vi vill vara en bra arbetsgivare och en attraktiv kommun att bo och leva i, fortsätter Anna.

Utveckling i regionen kräver kraftfulla åtgärder

Vi vet inte exakt hur och när allt behöver göras. Det
vi vet är att det behövs god beredskap, bra styrning, smidiga processer och effektiva åtgärder i rätt tid. Vi har erfarenhet och kunskap om de möjligheter och den kapacitet kommunen har. Vi äventyrar ingenting med privata experiment utan vet att det behövs tydlighet och strukturerat arbete för att vi ska kunna skapa bra villkor för utveckling u t a n att förlora vår ideologiska kompass.

Vi lovar inte vad som helst… men det vi lovar det håller vi.

 

Fotot av Anna Bergström och Brith Fäldt här ovan är tagen av Maria Fäldt.

Kopiera länk