Valet 2022

Möt Anna Bergström

Hon är beredd att axla ansvaret som kommunalråd

Möt Anna Bergström – Vänsterpartiets kommunalrådskandidat. Beredd att satsa helhjärtat på politiken och lämna sitt arbete som gymnasielärare efter 23 år.

I villan på Strömnäs i Piteå visar hon sin favoritplats, en hel vägg med böcker i vardagsrummet som är ordnade i färg. Förutom att vara dekorativt visar det på hennes stora intresse, böcker och läsning. Det börjar vara trångt i hyllan så nyligen har en utrensning gjorts, men det är svårt att låta bli att köpa nya så det fylls på hela tiden.

Hon utstrålar lugn, Anna Bergström. Det är lätt att förstå varför hon är vänsterns kommunalrådskandidat och den person som så småningom ska efterträda Brith Fäldt som ledande företrädare för Vänsterpartiet.

Hennes röst är behaglig och hennes sätt att uttrycka sig gör att man lyssnar.

—Tycker du, säger hon förvånat.

Politiskt aktiv i Vänstern har hon varit sedan 2014 och anledningen tycker hon själv inte är så originell.

— Jag har alltid varit vänster och uppväxt i ett hem där politik har varit viktigt. När SD började bli stora kände jag att jag måste göra något för att få ett bättre samhälle. Det kändes viktigt.

Snabbt blev hon mer och mer engagerad och tyckte det var roligt.

— När jag började blev jag imponerad över hur välskött vår kommun är och hur duktiga och engagerade medarbetarna är. Det motiverade mig.

Samhällsintresserad har hon alltid varit och som yngre var hon engagerad i bland annat Djurens rätt och med det enga- gemanget var klivet in i politiken inte stort.

Med tiden tog hon mer och mer plats och vann respekt hos både majoriteten, oppositionen och bland tjänstepersonerna. Hela tiden utan att avvika från sin ideologiska kompass.

Snart är det dags för hennes andra val och då tar hon ytterli- gare steg framåt.

— Under de här sista fyra åren har jag varit invald i kom- munfullmäktige och kommunstyrelsen och det har gått att kombinera med mitt jobb.

Om valet går bra kan hon bli heltidspolitiker.

— Det var ingen självklarhet, men när jag tänkte efter så ville jag ha nya utmaningar och tackade ja till att bli heltidspolitiker. Det är fint att partiet vill ha mig som kommunalråd men det är inget jag hungrar efter. Att ta mer ansvar politiskt känns som en bra utmaning men jag jagar det inte, säger hon.

Hon har fullt stöd av familjen. Barnen är äldre och mer självgående än när hon började i politiken 2014.

— Jag står som andra namn på Vänsterns valsedel och tanken är väl att Brith Fäldt så småningom ska fasa ut och jag ta över.

Jämlikhet och klimat är frågor som hon brinner för. Hon försöker leva som hon lär, äter inte kött och tänker hela tiden på att göra rätt miljöval. Irriteras över bilar som går på tomgång, avstår flyg och tar tåget och klarar inte av att kallstarta bilen på vintern.

— Klimat och miljö är våra viktigaste frågor och borde vara det för alla.

Anna Bergström är oroad över de hon kallar de mörka krafterna.

—Ett samhälle ska vara till för alla oavsett bakgrund, starka eller svaga. Om alla har det bra blir det bra för alla.

Text: Annika Lahti
Foto: Maria Fäldt

 

2. Anna Bergström

46 år, Strömnäs

Namn: Anna Bergström

Familj: Man och två barn, 17 och 19 år

Yrke: Gymnasielärare

Intressen: Passionerad golfspelare, yoga och böcker

Kuriosa: Spansk pappa och uppvuxen i Spanien. Flyttade till Sverige när hon var 4 år.

Anna är Vänsterpartiets kommunalrådskandidat. Beredd att satsa helhjärtat på politiken och lämna sitt arbete som gymnasielärare efter 23 år.

Kopiera länk