Appell på 1:a maj
Brith Fäldt om Natofrågan
Brith Fäldts tal på 1:a majmötet är en appell angående Natofrågan och hon redogjorde för vikten av att frågan bör avgöras av svenska folket. Hon sa:
”Idag har jag gått i tåget med plakatet: ”Nej till NATO”.
Vi har levt alliansfritt i 200 år och plötsligt har det blivit panik att söka medlemskap. Så bråttom så att man missar all form av demokratisk process.
Jag kan förstå att man försöker nedvärdera och försöka tona ner motståndet men jag förstår inte varför det är sån brådska och vad det är för fara i att granska argumenten.
Mycket skrivs i ämnet och jag har fastnat för att citera en gammal diplomat och en nationalekonom, som båda har argument man behöver. En är mot ett medlemskap och den andre är för…
Sven Hirdman – svensk diplomat med nästan 60 års arbete i utrikestjänst, bl a ambassadör i Moskva under många år.
Det krävs ett mycket stabilare opinionsstöd än några 51 procent för att gå in i Nato. Såväl ur Natos som ur vår synpunkt.
Det kan inte heller vara ett impulsbeslut från politisk sida, säger han, där en regering ena stunden vill gå med i Nato, och nästa mandatperiod kommer en annan regering med en annan uppfattning.
– För går man in i Nato så binder man sig väldigt långsiktigt.
Sven Hirdman menar istället att frågan bör avgöras i en folkomröstning, som när svenska folket röstade ja till EU-medlemskap 1994 och nej till att inför euron i Sverige 2003.
– Vi säger ju att vi själva bestämmer vår säkerhetspolitik. Då är det lite lustigt att just vid det här tillfället låta en enda person, Putin, bestämma att vi ska gå in i Nato. För han kommer inte leva i evighet. Det finns ett annat Ryssland och det kommer komma andra presidenter.
Och vi har överlevt andra och värre diktatorer än Putin under tiden av alliansfrihet.
Varje suverän stat har naturligtvis rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska väg, säger han. – Men när man gör det så ska man, i eget intresse, ta hänsyn till hur det påverkar helheten. För vi är alla beroende av varandra här i Europa.
Går vi med blir vi bara en i mängden av små Natostater.
– Det måste vägas mot varandra, och gör man det så hamnar jag i slutsatsen att nackdelarna överväger fördelarna och att vi inte bör gå med i Nato
Lars Calmfors, nationalekonomen som skrev på DNs debattsida härom dagen
Den viktigaste politiska frågan i Sverige just nu är den om Nato-medlemskap. Efter mer än 200 år av militär alliansfrihet är vi på väg att överge den. Jag tror det är rätt men oroas ändå av konformismen i debatten och av att för- och nackdelar inte diskuteras tillräckligt tydligt. Att så sker kan vara avgörande för den långsiktiga legitimiteten för ett svenskt Nato-inträde.
Vad säger då Vänsterpartiet?
Rysslands folkrättsvidriga anfallskrig mot Ukraina har försämrat det säkerhetspolitiska läget i Europa.
Detta kräver att det militära försvaret långsiktigt stärks och det kräver samarbeten med andra länder. Det kräver nya säkerhetspolitiska ställningstaganden och ett robustare samhälle.
Men… Det kräver dock inte att regeringen stressar fram ett ogenomtänkt Natobeslut.
Vänsterpartiet säger att frågan självklart måste beredas ordentligt, offentligt debatteras och prövas av väljarna. Vi anser att detta görs bäst i en folkomröstning.
Om ett ogenomtänkt beslut drivs igenom nu i maj skulle det komma till stånd utan att väljarna fått säga sitt.
Även med respekt för de demokratiska spelreglerna skulle en ansökan, om väljarna vill, kunna skickas in under innevarande år. Det finns tid att både tänka igenom frågan och låta väljarna säga sitt. Debatten fokuserar inte alls på långsiktiga säkerhetspolitiska risker och hot som ett deltagande också skulle kunna innebära.
Det måste ingå i ett genomtänkt beslut.
Varför då inte ett riksdagsval?
Riksdagsval ska kort sagt spegla så mycket mer än bara ställningstagandet i en enda fråga.
Vänsterpartiet är tydliga med var vi står. Vi är övertygade om att behålla den nationella handlingsfriheten och den egna nationella beslutsmakten i utrikes-, militär- och säkerhetspolitiska frågor. Det är det tryggaste alternativet för Sverige i en snabbt föränderlig värld.
Vi säger därför Nej till Nato.
Det måste också svenska folket få chansen att göra. Det är deras liv som kommer att stå på spel om Sverige hamnar i en militär konflikt på grund av att man övergivit alliansfriheten.
Håller vi på som vi gör nu så kan vi absolut vinna krig men däremot aldrig freden.”